Latvijas U-19 izlases vārtsargs Rūdolfs Oskars Soloha jau vairākus gadus rūdās Anglijā kluba Nottingham Forest sistēmā. Viņš tic, ka arī šoreiz U-19 izlasei ir pa spēkam sekmīgs UEFA Eiropas čempionāta cikls. Piedāvājam interviju ar Rūdolfu neilgi pirms valstsvienības pārbaudes spēlēm pret Grieķiju, kas paredzētas 12. un 15. oktobrī Jelgavā. 

Aizritējis teju gads, kopš U-19 izlase kvalificējās Elites kārtai. No šīs U-19 izlases līdzjutēji droši vien gaidīs to pašu...

Tagad svarīgi labi aizvadīt divas pārbaudes spēles pret Grieķiju un tad – arī kvalifikāciju!

Kā varētu salīdzināt šo sastāvu, kas tagad gatavojas nākamajai Eiropas čempionāta kvalifikācijai, ar to, kas šopavasar labi cīnījās Elites kārtā?

Arī tagad mums ir stipra komanda un varam parādīt labu sniegumu. Arī kolektīvs ir tikpat draudzīgs. Tie, kuri ir gadu vecāki, varbūt ir tehniskāki, bet kopumā mēs visi turpinām attīstīties, un starp mums var izveidoties laba saite.

Ko domā par kvalifikācijas grupu – Krievija, Melnkalne, Kipra?

Iepriekš esmu spēlējis tikai pret Krieviju. Tā ir ļoti laba, spēcīga komanda ar augumā lieliem spēlētājiem un agresīviem uzbrucējiem. Pieļauju, ka Kipra un Melnkalne būs līdzīgas Maķedonijai, ar ko tikāmies Elites kārtā un septembrī spēlējām arī LFF Federācijas kausa izcīņā. Maķedonija centās spēlēt ar bumbu, bija ātras pārejas no aizsardzības uzbrukumā.

Ko varam paņemt no šīm trijām nesenajām spēlēm LFF Federācijas kausa izcīņā?

Ka jāspēlē agresīvāk, jāmāk izmantot savas izdevības, ka nedrīkstam padoties un vienmēr jāturpina spēlēt, cīnīties, lai kāds būtu rezultāts.

Kas būs svarīgākais divās pārbaudes spēlēs oktobrī Jelgavā?

Grieķija ir tehniska un ātra komanda, tās būs divas labas pārbaudes spēles, lai labāk sagatavotos kvalifikācijai. Jādomā par stabilitāti aizsardzībā, jābūt gataviem, ka grieķi presingos, un jāuzvar ar pārliecinošu spēli.

Šajā komandā neesi vienīgais, kurš bija izlasē, startējot Elites kārtā. Ko jums devis pavasarī pieredzētais?

Zini, nevienam vieta sastāvā nav garantēta, tāpēc visi cenšas smagi strādā un sevi parādīt.

Iepriekšējā virknējumā biji rezerves vārtsargs aiz Riharda Matrevica, bet tagad spēlē regulāri!

Es uz sevi neskatos kā pirmo vārtsargu, jo ir jātrenējas un jāturpina strādāt. Tas ir trenera lēmums, kurš spēlēs. Taču, lai trenerim iepatiktos, ir smagi jāstrādā un jādara viss iespējamais treniņos, jo tikai ar darbu var gūt panākumus!

Vēl septembrī tu bija Nottingham Forest rindās, bet tagad jau - Coalville Town!

Jā, parakstīju viena mēneša īres līgumu.

Kāpēc tā?

Tas ir vīriešu futbols, gribēju sevi izaicināt – spēlēt labā līmenī. Tagad trenējos pie Nottingh`am Forest U-23 komandas, bet spēlēju U-18 vienībā. Šogad klubā esam ļoti daudz vārtsargu, un pašlaik ir grūti tikt pie savas vietas U-23 sastāvā. Tāpēc gribēju aiziet uz īri, lai dabūtu labu spēļu praksi, lai spēlētu labā līmenī. Tā ir top 8 līga Anglijā, tiešām labs līmenis un stipri spēlētāji, tur ir vīriešu futbols.

Kas ir galvenais, ko savā karjeras posmā Anglijā esi iemācījies?

To, ka vienmēr jākoncentrējas, nekad nedrīkst apstāties, ka ir ātrs futbols un ļoti daudz gaisa cīņu. Un to, ka vienmēr jābūt spēcīgākam par uzbrucēju!

Oktobra vidū nākamās spēlēs aizvadīs arī #11vilki jeb nacionālā izlase. Vai būs iespēja apmeklēt spēles?

16. oktobrī jau lidoju atpakaļ uz Angliju. Ja būs iespēja tikt uz spēli pret Kazahstānu, noteikti aiziešu. Kad dzīvoju Latvijā, gāju uz katru Latvijas valstsvienības mājas spēli!