Latvijas Futbola federācijas (LFF) Futbola akadēmijas 2015. gada sezona iesākās februāra vidū un beigās ar diviem ziemas reģionu izlašu turnīriem, kuros savā starpā tikās valsts perspektīvākie U-15 un U-14 vecuma grupas spēlētāji. Sezona līdz ar aprīļa beigām turpināsies ar vasaras posma pasākumiem, turnīriem un talantu skatēm, kad darbā iesaistīsies arī U-13 vecuma grupas valsts talantīgākie spēlētāji. LFF Futbola akadēmijas vecākais treneris Aleksandrs Jeļisejevs pēc darba uzsākšanas pie jaunās sezonas akadēmijas pasākumiem sarunā ar "LFF.lv" uzsver, ka visas tikšanās reizes spēlētājiem un treneriem ir ļoti svarīgas, jo tās palīdz vairot jauno futbolistu motivāciju un konkurētspēju, tomēr visiem ir jāapzinās, ka galveno ikdienas darbu futbolisti iegulda savu klubu treniņos, un tajos spēlētāji ne uz brīdi nedrīkst apstāties pie sasniegtā.

"Pirmais iespaids, redzot puišus sezonas pirmajos ziemas turnīros, bija tāds, ar kādu rēķinājos – spēlētāji izskatījās labi un bija gatavi sevis apliecināšanai. Visi spēlētāji bija darba režīmā. Protams, ka šīs bija tikai pirmās tikšanās reizes šosezon, tāpēc par globāliem secinājumiem varēs runāt vien sezonas beigās," pēc pirmajām tikšanās reizēm LFF Futbola akadēmijas šīs sezonas pasākumos izteicās Aleksandrs Jeļisejevs. "Noteikti vēlētos redzēt jaunus vārdus un jaunus spēlētājus, lai acīs iekrīt kāds, par kuru pirms tam nekas nebija dzirdēts, tomēr ir jāsaprot, ka savu galveno ikdienas darbu futbolisti paveic klubos. Sapulcējoties LFF Futbola akadēmijas pasākumos, viņu vidū ir jūtams uztraukums un ļoti liela vēlme sevi apliecināt, kas tik agrā vecumā mēdz patraucēt."

Treneris neslēpj, ka spēlētāji, ar kuriem tiek strādāts jau vairākus gadus, savās spējās ir jūtami progresējuši.

"Tajos spēlētājos, kuriem šis nav pirmais gads LFF Futbola akadēmijā un ar kuriem esam, strādājuši iepriekš, viennozīmīgi, ir redzams progress," pauž Aleksandrs Jeļisejevs. "Šis projekts ir lieliska iespēja gan spēlētājiem, gan treneriem. Ja agrāk jaunatnes izlašu treneri ar futbolistiem nopietni sāka strādāt vien 16 gadu vecumā, tagad ir iespēja viņus redzēt un viņiem palīdzēt jau no 13 gadu vecuma. Puišiem un treneriem ir ļoti svarīgas šīs tikšanās reizes, it īpaši ziemā, kad viņiem ir iespēja uzspēlēt uz laba seguma laukuma."

"Futbolistu attīstībā ļoti svarīgs princips ir sistemātisks darbs un sistemātiska attieksme pret darbu, un LFF Futbola akadēmijas turnīru pamats ir meklējams tieši šādā filozofijā. Mēs – akadēmijas un jaunatnes izlašu treneri – viens otram uzticamies un cenšamies savā atbildības laukā strādāt ar maksimālu atdevi un izdarīt visu no sevis atkarīgo," savu redzējumu par futbolistu un treneru kopējo darbu iezīmē Aleksandrs Jeļisejevs. "Ja runājam par spēlētāju individuālo progresu, jāņem vērā, ka galveno darbu viņi iegulda savu klubu treniņos un spēlēs. Mēs spēlētājus redzam salīdzinoši neilgu laiku, un tajā varam viņus novērtēt un motivēt, kā arī parādīt nepieciešamo attīstības virzienu, bet viss pārējais ikdienas darbs norisinās klubos."

Tāpēc ir ļoti svarīgi to visiem apzināties, jo spēlētāju progresam visupirms ir jābūt redzamam tieši klubu rindās.

Aleksandrs Jeļisejevs LFF Futbola akadēmiju uztver kā sava veida Latvijas izlasi, un tās pasākumos sastopamā vide palīdz futbolistiem apzināties, ka viņi pārstāv savu valsti un attiecīgajā brīdī ir starp Latvijas labākajiem sava vecuma futbolistiem.

"Spēlējot jebkāda vecuma valsts izlasē, futbolistam svarīgs faktors ir būt psiholoģiski tam gatavam un iekšēji mierīgam. Kad spēlētāji pulcējas LFF Futbola akadēmijas pasākumos, ir jūtams viņu uztraukums, tāpēc treneri, pie tā piestrādājot, palīdz viņiem labāk to pārvarēt un līdz ar to būt labāk gataviem nākotnes spēlēm izlasēs. Ja spēlētājs ir psiholoģiski spēcīgs, viņš atbildīgos brīžos – mūsu pasākumos vai izlases sastāvā – varēs labāk nodemonstrēt visas savas spējas," izceļ treneris.

LFF Futbola akadēmija nav izlase, tas ir viens no sagatavošanās posmiem darbam izlasēs, tomēr tiem futbolistiem, kurus saucam uz akadēmijas talantu skatēm, mēs sakām, ka viņi ir izlase un Latvijas labākie šā brīža spēlētāji savā vecuma grupā.

"Es LFF Futbola akadēmijas spēlētājiem varu novēlēt vienīgi neapstāšanos pie sasniegtā, ieguldīt pamatīgu darbu treniņos savos klubos un ieklausīties savos treneros. Futbolā, kā jebkur citur, nedrīkst apstāties. Kā dzīvē, tā arī futbolā vienmēr būs konkurence, kur, lai kaut ko sasniegtu, futbolistiem noteiktos kritērijos ir jābūt labākiem par saviem konkurentiem. Lai to panāktu, ne uz brīdi savā attīstībā nedrīkst pieļaut apstāšanos," izceļ treneris.

Šogad LFF Futbola akadēmijas pasākumos piedalās 2000.2001. un 2002. gadā dzimušie talantīgie Latvijas jaunie futbolisti, kurus visas sezonas laikā izraugās reģionu izlašu treneri.

 LFF Futbola akadēmijas apskats jaunās sezonas ievadā

LFF Futbola akadēmijas stratēģiskais mērķis ir vispusīgi attīstīt, motivēt un atbalstīt labākos un talantīgākos pašmāju futbolistus, sagatavojot viņus kā potenciālus spēlētājus Latvijas izlasēm un audzinot viņus kā vispusīgi attīstītas personības. Ar LFF lēmumu tieši Futbola akadēmija šajā un turpmākajos gados tiek virzīta kā viens no prioritārajiem atbildības laukiem LFF darbā. Tā ir kļuvusi par nozīmīgu soli turpmākajā pašmāju spēlētāju sagatavošanā.