Latvijas nacionālās futbola izlases ilggadējais kapteinis un iepriekšējā valstsvienības galvenā trenera Aleksandra Starkova asistents Vitālijs Astafjevs savu debiju nacionālajā izlasē piedzīvoja 21 gada vecumā 1992. gada 26. augustā stadionā Daugava notikušajā spēlē FIFA Pasaules kausa kvalifikācijas spēlē pret tobrīdējiem Eiropas čempioniem Dāniju. Vitālijs toreiz laukumā devās spēles 66. minūtē Jurija Popkova vietā.

Nepilnus 26 gadus vēlāk - 2018. gada 24. maijā Vitālijs Astafjevs kā simbolisku relikviju restaurētā stadiona Daugava jaunajai administrācijai uzdāvināja savu valstsvienības kreklu, kurā viņš devās laukumā jau iepriekš pieminētajā spēlē. TIkmēr LFF.lv lasītājiem Vitālijs Astafjevs dalās atmiņās par piedzīvoto debiju valstsvienībā, kā arī norāda uz to, cik nozīmīgs viņa profesionālajā karjerā bija mūsu nacionālais stadions.

"Ar Daugavas stadionu man personīgi saistītas daudzas patīkamas atmiņas. Šeit ritēja praktiski viss mans kā futbolista karjeras sākums. Es trenējos blakus galvenajam laukumam esošajā treniņu laukumā. Tieši tur tika likts pamats manai individuālajai meistarībai.

Tajā pašā laikā es biju bumbu padevējs Rīgas Daugavas meistarkomandas spēlēs ar tādām mūsu futbola zvaigznēm sastāvā kā Aleksandrs Starkovs, Genādijs Šitiks, Aleksandrs Kaņiševs, Jurijs Popkovs un citi.

Toreiz Rīgas Daugava bija ļoti spēcīga komanda, kas pretendēja uz iekļūšanu PSRS augstākajā līgā. Šos laikus es joprojām atceros ļoti labi, jo spēļu dienās atrados uz skrejceļa un padevu futbolistiem bumbas.

Joprojām atceros Daugavas stadiona apaļās pilnās tribīnes, blakus braucošo vilcienu lokomotīves skaņas, kad tā vadītāji sveica līdzjutējus ik reizi, kad vilciens brauca garām... Laikam ejot, kad izaugu, atceros arī mirkļus, kas devos ģērbtuvēs, kur toreiz pārģērbās visi iepriekšminētie Rīgas Daugavas meistari. 1992. gadā savas karjeras sākumā tieši Daugavas stadionā es debitēju arī Skonto kluba sastāvā. Tajā pašā gadā piedzīvoju debiju arī Latvijas nacionālajā izlasē. Toreiz pie mums atbrauca Eiropas čempioni Dānija - tas, protams, bija neaizmirstami!

Atceros, kad devos laukumā pirms spēles sākuma iesildīties, jo spēli uzsāku rezervistos, redzēju dāņu spēlētājus zem tribīnēm... Man viņi toreiz likās ļoti iespaidīgi atlēti. Pirms spēles kliedza kā īsti vikingi! Taču toreiz arī mēs bijām drošsirdīgi puiši, un neviens mūs nevarēja tādējādi iebiedēt!

Nospēlēt neizšķirti ar Eiropas čempioniem 0:0 - tas bija ļoti sensacionāls rezultāts! Lai gan šajā spēlē daudzviet mums blakus stāvēja veiksme, tomēr dāņi viennozīmīgi bija spēcīgāki pār mums. Bet mēs spējām saglabāt savus vārtus neieņemtus. Es devos laukumā otrajā puslaikā Jurija Popkova vietā. Tobrīd man jau bija pagodinoši kaut vai pieskarties bumbai, saglabāt to vai atdot precīzu piespēli. Bija jūtams uztraukums, jo tā tomēr bija mana pirmā starptautiskā pieredze, it īpaši, spēlējot pret tik titulētu pretinieku. Labāku debiju laikam nevarētu iedomāties - sekmīgs rezultāts pret spēcīgu pretinieku savu skatītāju priekšā. Noteikti šī spēle arī manā turpmākajā karjerā iedeva spēcīgu grūdienu, un es guvu pārliecību par saviem spēkiem. Es labi iesāku karjeru un noslēdzu to, būdams Eiropas rekordists aizvadīto spēļu skaita ziņā valstsvienībā.

Protams, man personīgi stadions Daugava vienmēr asociēsies ar tā īpašo atmosfēru un sportisko dvēseli. Tieši šie 10 gadi - no 1990. gada līdz 2000. gadam - bija Skonto kluba triumfa laiks Latvijas čempionātā, Latvijas kausa trofejas iegūšanas laiks, Baltijas kausa izcīnīšanas laiks Latvijas izlases sastāvā...

No spēlēm šajā stadionā man palikušas tikai tās pozitīvākās emocijas un atmiņas,” atzīmē Vitālijs Astafjevs.

“Latvijas izlases pašreizējai spēlētāju paaudzei es novēlu turpināt mūsu panākumu tradīcijas! Novēlu, lai nākotnē uz šo stadionu atbrauc pretinieki ar vārdu! Atceros, kā mēs, toreiz vēl spēlējot Skonto kluba sastāvā, uz Rīgu atvedām tādas komandas kā Milānas Inter, Napoli, FC Barcelona, Chelsea... Tās ir varenas komandas. Atceramies to pašu Spānijas, Skotijas, Īrijas vai citu valstu izlases, pret kurām spēlēm... Tāpēc mums visiem kopā ir jāturpina tradīcijas! Novēlu valstsvienībai daudz uzvaras nākotnē, tostarp, panākumu arī gaidāmajā Baltijas kausa izcīņā! Ir jāveido jauna futbola vēsturē jaunajā Daugavas stadionā!” novēl valstsvienības rindās līdz šim visvairāk spēļu (167) aizvadījušais futbolists.


Attēlā - LFF izpilddirektors Edgars Pukinsks, stadiona Daugava valdes loceklis Elmārs Martinsons un Latvijas futbola leģenda Vitālijs Astafjevs (24.05.2018.)

Latvijas Futbola federācija