Pirmdien, 9. jūlijā, Latviju ar vienas dienas darba vizīti pagodināja Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA) prezidents Aleksanders Čeferins, kopīgi ar Latvijas Futbola federācijas (LFF) vadību aizvadot vairākas zīmīgas tikšanās un spēcinot UEFA, LFF, valdības un pašvaldību kopīgo izpratni par sadarbošanās nepieciešamību Latvijas futbola attīstības nodrošināšanai.

Dienas garumā Aleksanders Čeferins kopīgi ar LFF prezidentu Kasparu Gorkšu un ģenerālsekretāru Edgaru Pukinsku tikās ar Latvijas Valsts prezidentu Raimondu Vējoni, Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieku Andri Ameriku un Latvijas finanšu ministri Danu Reiznieci-Ozolu, noslēgumā uzrunājot arī pašmāju medijus preses konferencē.

Visās tikšanās reizēs diskutēts par futbola lomu Latvijā un tā iespējām sniegt milzīgu pievienoto vērtību visai Latvijas sabiedrībai, kā arī par tuvākajos gados prioritāti virzītajiem LFF darbiem un veidiem, kā UEFA, LFF, valdība un pašvaldības var kopīgi sadarboties futbola infrastruktūras, sporta masveidības un veselīga dzīvesveida attīstīšanā.

"Man ir liels gods Latvijā uzņemt tik augsta līmeņa futbola amatpersonu. Šis pēdējais laiks ir bijis kā ātrs skrējiens, jo vēl tikai pirms divām nedēļām viesojāmies pie Čeferina kunga Šveicē, diskutējot, kā UEFA var nākt talkā LFF mērķu sasniegšanai, bet pirms nedēļas Rīgā viesojās UEFA speciālisti, kopīgi ar mums strādājot pie LFF darbības vadlīnijām un stratēģiskajiem plāniem tuvākajiem diviem gadiem. Un nu uzņemam UEFA prezidentu, kas ir liels notikums Latvijas futbola attīstības iespējām," pauž LFF prezidents Kaspars Gorkšs. "Futbols Latvijā viennozīmīgi kļūst par masveidīgāko sporta veidu, bet, skatoties no tajā iesaistīto skaita, jau sen esam visiem citiem sporta veidiem priekšā. Futbola potenciāls Latvijā ir vēl daudzkārt lielāks, par ko runājām visās šodienas tikšanās reizēs."

"Tiekoties ar Latvijas un Rīgas amatpersonām, centāmies uzsvērt, cik lielu lomu futbols var spēlēt tieši valsts un pilsētas attīstībai un labklājībai – ko futbols kā sporta veids un aktivitāte var dot mums visiem. Iepazīstinājām ar mūsu turpmāko divu gadu darba stratēģiskajām prioritātēm, kas ietver darbu pie futbolā iesaistīto skaita palielināšanas, dalības futbolā veicināšanas, augsto sasniegumu sporta jeb izlašu rezultātiem, labas pārvaldības principu attīstīšanas un futbola kopējo ieņēmumu palielināšanas," piebilst Kaspars Gorkšs. "Mums patīk runāt par panākumiem, medaļām un augstiem sasniegumiem, bet man gribas runāt par futbolu, kas var dot ko daudz vairāk, var sniegt ieguldījumu mūsu visu nākotnei un bērnu veselībai. Kopā ar UEFA esam iesaistījušies īpaša pētījuma izstrādē, kurā parādīsim, ko futbolā ieguldītie līdzekļi var dot atpakaļ valstij. Ceru, ka ar aktīvu UEFA, valsts un pašvaldību atbalstu varēsim runāt par futbolu tādā izpratnē, kā to saprot visā pasaulē – tas ir kas īpašs, kas vairāk par sportu."

"Man ir liels prieks apmeklēt Latviju, jo ar jauno LFF vadību mums ir izveidojušās patiešām labas attiecības. Mūsdienās redzam, kas bez attiecīgas infrastruktūras un treneru izglītošanas futbola attīstība nav iespējama. Tajā pašā laikā redzam, ka valstis ar ļoti mazu iedzīvotāju skaitu spēj kvalificēties Pasaules kausa finālturnīram," izteicās UEFA prezidents Aleksanders Čeferins. "UEFA ir svarīgi, ka LFF iemanto valsts un pašvaldību uzticību un atbalstu. Visās šodienas tikšanās reizēs izjutām lielu pretimnākšanu, kas dod iemeslu optimismam. Futbola nākotne Latvijā ir gaiša!"

"Jā, pašreizējā futbola infrastruktūra Latvijā nav pietiekoši laba. Jebkurai valstij spēcīgs grūdiens futbola attīstībā ir liela mēroga futbola notikumu uzņemšana, bet bez atbilstošas infrastruktūras tas nav iespējams. Arī parastu treniņu laukumu spēlētājiem, jauniešiem un bērniem Latvijā nav pietiekoši. Tieši tāpēc šīs vizītes galvenais mērķis bija mudināt Latvijas valsti vairāk iesaistīties LFF mērķu sasniegšanā, jo visi kopā vēlamies spert iespaidīgus attīstības soļus," uzsver Aleksanders Čeferins. "UEFA vienmēr būs Latvijai sasniedzama un lojāla, tomēr bez papildu iesaistes un palīdzības strauja izaugsme nav iespējama. Šī viesošanās ir vairojusi cerības uz pozitīvām izmaiņām, bet tagad Latvijas futbola sabiedrībai un medijiem ir jāuzrauga, vai plāni kļūs par realitāti."

Latvija UEFA prezidenta vizīti uzņēma pirmoreiz kopš 2010. gada septembra.

Aleksanders Čeferins laikā no 2011. līdz 2016. gadam bija Slovēnijas Futbola asociācijas prezidents, bet 2016. gada septembrī tika izvēlēts par UEFA prezidentu. Viņš ir organizācijas septītais prezidents tās pastāvēšanas vēsturē, paralēli ieņemot arī Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) viceprezidenta amatu.