Iegūstot praksi treniņu un pasākuma plānošanā, organizēšanā un vadīšanā, C-LFF treneru izglītības programmas dalībnieki 10. novembrī Elektrum Olimpiskajā centrā organizēja mini festivālu meitenēm, kurā piedalījās kopumā 25 jaunās Rīgas un Iecavas futbolistes vecumā līdz 12 gadiem.

Kursu dalībnieki tika sadalīti vairākās grupās, kas katra plānoja un realizēja konkrētus vingrinājumus un aktivitātes. Festivāla direktora pienākumi tika uzticēti Elīzai Spruntulei, galvenais treneris bija Deniss Bezuščonoks, bet viņa asistents – Toms Vīksna.

"Pasākuma tematika bija saistīta ar patriotisma mēnesi - valsts svētkiem un vērtībām. Es biju kā direktore, visi kopā apspriedām pasākuma norisi, sadalījumu gan pēc laika, gan staciju novietojuma, kā arī pienākumu sadali. Uz papīra viss izskatījās skaidri saprotams, atlika vien to realizēt dzīvē," stāsta E. Spruntule. "Jaunās futbolistes tika sagaidītas Elektrum Olimpiskajā centrā. Kad meitenes bija pārģērbušās, viņas sagaidīja pozitīvā Jolanta Stumbiņa, kura piereģistrēja un sadalīja komandās – Valoda, Kultūra, Ticība, Dzimtene -, un katrai spēlētājai uz rokas uzsēja Latvijas tautiskās lentes. Jau tobrīd radās saikne starp dalībniecēm un treneriem, jo arī treneriem ap roku bija sarkanbaltsarkanās lentītes. Meitenes bija patīkami pārsteigtas, bet vēl motivētākas viņas kļuva, kad sākās galvenā trenera Denisa Bezuščonoka iesildīšanās, kas tika aizvadīta mūzikas pavadījumā - dejoja viss Olimpiskais centrs. Neliela instrukcija, un katra komanda aizskrēja uz savu nodarbību staciju."

  • 1. grupas treneris Uldis Alpēns | Veiklība un lēmumu pieņemšana
    Asistenti: Nauris Dobelis, Raimonds Grants, Jolanta Stumbiņa, Gints Stumbiņš
  • 2. grupas treneris: Maksims Rafaļskis | Bumbas vadīšana + māņkustības + virziena un tempa maiņa
    Asistenti: Pāvels Gognidze, Agris Lelis, Maksims Podziava, Jevgeņijs Rozumnijs
  • 3. grupas treneris: Raivo Varažinskis | Piespēles + sitieni vārtos
    Asistenti: Mārtiņš Kavoss, Kristaps Rozenvalds, Ainārs Serpovskis, Andrejs Sitiks
  • 4. grupas treneris: Aleksandrs Černovs | Reakcijas ātrums (Sacensību metode)
    Asistenti: Iļja Andrejevs, Babeks Eivazovs, Jaroslavs Morozs, Vadims Pavļikovs, Vadims Sarapulovs

"Treneri bija sarūpējuši vēl kādu pārsteigumu meitenēm – sitiena spēka mērītāju, un stiprāko sitienu īpašnieces no katras komandas arī tika apbalvotas. Starp pārejām no stacijas uz staciju meitenes arī spēlēja futbolu. Katrai komandai kopā bija trīs spēles, kuru rezultāts nebija tik svarīgs, bet, dzirdot trenerus, atbalstot un bļaujot komandu nosaukumus - Valoda, Kultūra, Ticība, Dzimtene – halli pārņēma patriotisma šalts. Ovācijas un prieks par gūtajiem vārtiem, pārdzīvojums par ielaistiem, mūsu priekšā virmoja pasaules čempionāta atmosfēra," turpina E. Spruntule. "Kad spēles bija izspēlētas un stacijas izietas, sekoja pauze, kuras laikā meitenes izvērtēja izvēlētos komandu nosaukumus un kopīgi pateica, ka visi šie vārdi ir mūsu tautas vērtības, tāpat kā futbols. Ja sākotnēji likās, ka šie nosaukumi nebūs īsti atbilstoši audzēkņu vecumam, jāsaka, ka kļūdījāmies - meitenēm bija tik plašs redzējums un patriotisms ne tikai sirdī, bet arī dvēselē."

"Festivāla kulminācija bija milžu cīņas – jaunie treneri pret jaunajiem talantiem. Treneru kājas bija sasaistītas ar elastīgajām gumijām, bet, iespējams, šīs gumijas vajadzēja dot meitenēm, jo viņas nedeva nekādus variantus saviem pretiniekiem. Pēc šī mača treneri izveidoja tuneli, caur kuru mazajām čempionēm vajadzēja izskriet cauri pēc savas balviņas. Gan spēlētājas, gan topošie pedagogi bija pozitīvisma pārpilni un viennozīmīgi apmierināti ar pasākumu. Kopīgais foto un jautājumi: Kad būs nākamais pasākums?, pozitīvas atsauksmes un lieliska motivācija gan dalībniecēm, gan treneriem," noslēdz festivāla direktore. "Pasākumā bija lietas, kuras, ja otrreiz tādu vadītu, noteikti mainītu, bet labākais vērtējums par padarīto viennozīmīgi ir meiteņu smaidi, emocijas un aktivitāte, kas arī parādīja, ka pasākums bija izdevies. Paldies [LFF Sieviešu futbola nodaļas speciālistam] Jevgēnijam Gedertsonam par sagādātajām dāvanām meitenēm un Latvijas Futbola federācijai par doto iespēju organizēt šāda veida pasākumu!"

Kā ziņots, šis ir pirmais gads LFF organizētās treneru izglītības programmas vēsturē, kad viena gada ietvaros nodarbības aizvada divas C-LFF licences mācību grupas. Pirmā treneru grupa mācības uzsāka aprīlī un tās noslēdza augusta vidū, bet jaunā grupa nodarbības uzsāka augusta pašā sākumā. Tajā pulcēti 27 studenti-treneri, kuri mācības turpinās līdz decembra vidum. Pēc tam nākamā gada janvārī viņiem paredzēta eksāmenu kārtošana.

Apmācības norisinās 13 nodarbību garumā LFF telpās Rīgā, kā arī Staicelē. Tāpat decembrī programmas dalībnieki piedalīsies FIFA Grassroots seminārā, kas notiks sadarbībā ar FK Dinamo Rīga.


Latvijas Futbola federācija