Aizvadītajā sestdienā, 19. septembrī, risinājās Rīgas Futbola federācijas (RFF) organizētā un Latvijas Futbola federācijas (LFF) atbalstītā tradicionālā kausa izcīņa studentu komandām minifutbolā vīriešiem (8x8) un - pirmo reizi sacensību vēsturē - arī sievietēm (5x5). Vīru konkurencē pirmo reizi par uzvarētājiem kļuva Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas (LSPA) sportisti, savukārt daiļā dzimuma sacensībās Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) studentes atkārtoja RTU vīriešu komandas panākumu 2012. gadā, kļūstot par pirmā sieviešu studentu kausa čempionēm.

Debijas sieviešu kausa izcīņā piedalījās četras vienības no trim universitātēm: RTU, LSPA un divas Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) komandas. Sacensību dalībnieces kopumā aizvadīja sešas spēles formātā “5 pret 5”. Pārliecinošāko sniegumu demonstrēja RTU, uzvarot visas trīs spēles. Vienīgi RSU pirmā komanda varēja “aizķerties” aiz rezultāta, tomēr galu galā atzina nākamo uzvarētāju pārākumu – 5:6.

Cīņā par otro vietu, kura pēc izlozes noteiktās kārtības risinājās kā turnīra pēdējā spēle, divas minūtes līdz mača beigām saglabājas intriga, jo rezultāts bija 2:2, tomēr pašās spēles beigās LSPA cīņā pret RSU pirmo komandu guva četrus bezatbildes vārtus, noslēdzot maču ar 6:2 uzvaru, bet turnīru – vicečempionu statusā. RSU otrā komanda, kas bija pilnībā nokomplektēta no Latvijā izglītību iegūstošām ārvalstu studentēm, ļoti centās, bet bija spiesta atzīst sāncenšu pārākumu, paliekot kopvērtējumā tabulas noslēdzošajā ailītē.

Apbalvošanas ceremonijā augstskolu sieviešu komandas, saņemot vētrainu atbalstu no kungu vienību dalībniekiem, tika apbalvotas ar medaļām un kausiem, savukārt individuālajās nominācijās balvas saņēma: Rebeka Tīle (RTU) - astoņi vārti, kā labākā vārtu guvēja, Leonie Kohlsaat (RSU-2), kā labākā menedžere, Anna Dubova (RTU), kā turnīra labākā vārtsardze, un Elīza Spruntule (LSPA), kā turnīrā vērtīgākā spēlētāja.

Vīriešu studentu komandu kausa izcīņā laukuma devās septiņas augstskolas (Rīgas Ekonomikas augstskola no dalībnieku saraksta tika izsvītrota pēdējā brīdī), aizvadot viena apļa turnīru. Patīkamu pārsteigumu sagādāja Ventspils Augstskola (VA), kura, neskatoties uz septīto vietu kopvērtējumā, pierādīja, ka ir spējīga cīnīties ar jebkuru pretinieku. Par to liecina arī VA rezultāti turnīra tabulā: 0:0 pret RTU (kurai trūka tieši šie divi punkti, lai iegūtu sudraba medaļas), uzvara 1:0 pret ceturtās vietas ieguvēju Transporta un Sakaru Institūtu (TSI), kurai pat ar neizšķirtu šajā spēlē pietiktu, lai uzkāptu uz pjedestāla, un neizšķirts pret otrās vietas īpašnieci Latvijas Universitāti (LU).

Nepatīkamu pārsteigumu sev un saviem atbalstītājiem sarūpēja pavasara studentu kausa izcīņas čempione RTU, kas ieguva astoņus punktus un tikai piekto vietu kopvērtējumā. Sestajā pozīcijā ar pieciem punktiem ierindojās Latvijas Jūras akadēmija (LJA), kura ar minimālu 1:0 handikapu uzveica VA savstarpējā spēlē. Uzreiz aiz medaļnieku pulka ceturtajā pozīcijā palika TSI, apspēlējot RTU (1:0) un bronzas ieguvējus RSU (2:1), kā arī cīnoties neizšķirti - 1:1 - ar čempioniem LSPA.     

Bezkompromisu cīņu demonstrēja RSU komanda, gūstot visvairāk vārtu (10), uzvarot un zaudējot trīs reizes, ne reizi nenospēlējot neizšķirti un beigu beigās laimīgā kārtā ierindojoties trešajā vietā. Liktenīgi, bet tieši pašā pēdējā kausa izcīņas spēlē starp LSPA un LU noskaidrojās turnīrā uzvarētājs. Abas komandas „zelta” spēles gaitā cīnījās pašaizliedzīgi, bet mazrezultatīvi, dodot priekšroku aizsardzībai, un, kad jau skatītāji bija gatavi sagaidīt mača tiesneša beigu svilpi, pavisam negaidīti ar spēcīgu sitienu tuvākajā “devītniekā” Sporta akadēmijas spēlētājs Edgars Ratkevičs spēja gūt fenomenālus pēdējos vārtus šajā turnīrā. Tie bija tikai otrie vārti, ko visu sacensību garumā ielaida Emīls Dobrājs (LU), kas viņam netraucēja beigās apbalvošanas ceremonijā augstskolu vīriešu komandām iegūt labākā vārtsargā titulu.

Individuālajās nominācijās vēl par labāko aizsargu tika atzīts Māris Spalviņš (LSPA), par labāko pussargu Renārs Pastars (RTU), par labāko uzbrucēju Maksims Vasiļjevs (LJA) ar pieciem gūtajiem vārtiem (no sešiem, ko iesita komanda). Labākā menedžera nomināciju izpelnījās Sergejs Zikovs (VA), bet kā vērtīgākais spēlētājs tika godināts Mehmets Mehmets (RSU). Laureāti tika apbalvoti ar medaļām un kausiem, bet pilnīgi visi dalībnieki - ar piemiņas balvām.  

 RFF Studentu kausa izcīņa minifutbolā (19.05.2015.)

RFF un LFF izsaka pateicību visām augstskolām par dalību un gaida nākamajās studentu sacensībās.

Kā LFF.lv informēja Rīgas Futbola federācija, divreiz gadā tiek rīkots vienas dienas studentu kausa izcīņa minifutbolā - rudenī (septembrī) un pavasarī (aprīlī) - kopš 2012. gada. Septītajās studentu sacensībās pirmo reizi tika noskaidrota labākā komanda arī sieviešu konkurencē.

Vairāk informācijas par studentu kausa rudens posmu ir turnīra mājaslapā.


Attēlā - RFF studentu kausa izcīņas turnīra dalībnieces

Informāciju un fotogrāfijas sagatavoja:
Rīgas Futbola federācija