No 17. līdz 26. maijam Grieķijā, Atēnās, norisinājās FIFA kategorijas tiesneša asistentu seminārs, kurā piedalījās 90 asistenti no visas Eiropas. Seminārs tika organizēts trīs grupās, bet no Latvijas Futbola federācijas tajā piedalījās FIFA kategorijas asistents Aleksejs Griščenko laika posmā no 20. līdz 23. maijam un FIFA kategorijas asistents Raimonds Tatriks laika posmā no 23. līdz 26. maijam.

Semināru vadīja UEFA Tiesnešu komitejas loceklis Hugh Dallas (Skotija), ka arī tiesneša asistentu treneri Leif Lindberg (Zviedrija), Philip Sharp (Lielbritānija), Adriaan Inia (Nīderlande) un Maciej Wierzbowski (Polija).

Semināra mērķi bija pārbaudīt tiesneša asistentu fizisko sagatavotību, izpildot "CODA", "T-Drill" un "YO-YO Arient" testus, praktiskās iemaņas un spēju pieņemt pareizus lēmumus spēles gaitā, kā arī piedalīties dažādu spēļu video fragmentu iztirzāšanā un situāciju modulēšanā.

Pirmajā semināra dienā tika novērtēts tiesneša asistentu veselības stāvoklis. Pārbaudīta redze, redzes atmiņa, redzesloks un redzes reakcija. Tāpat fiksēts katra tiesneša asistenta svars un tauku īpatsvars ķermenī. Savukārt pirmās dienas pēcpusdiena bija jāpavada teorētiskajās nodarbībās, kuru tēmas bija "Sadarbošanās", "Pozīcijas izvēle" un "Koncentrēšanās un situācijas apzināšanās".

Otrajā dienā no rīta bija jākārto fiziskās sagatavotības testi, kurus augstās gaisa temperatūras dēļ daudzi dalībnieki nespēja nokārtot. Pēcpusdienā tika organizētas praktiskās nodarbības futbola laukumā, uz kurām bija uzaicināta vietējā jauniešu komanda, kas palīdzēja treneriem imitēt dažādas spēļu situācijas, savukārt tiesneša asistentu uzdevums bija pieņemt pareizus lēmumus atbilstoši izvirzītajam uzdevumam. Pieņemtie tiesneša asistentu lēmumi uzreiz tika analizēti, skatoties video ierakstu.

Trešās dienas rītā norisinājās grupu darbs, kad tiesnešu asistenti bija sadalīti vairākās grupās spēļu fragmentu video analīzei. Pēc tam asistenti pieņemtos lēmumus apsprieda kopīgi ar treneriem, kā arī izanalizēja kļūdu rašanās iemeslus un iespējas tās novērst. Dienas otrā daļa tika pavadīta futbola laukumā, kur turpinājās jau iepriekšējā dienā uzsāktās praktiskās nodarbības.

Latvijas tiesneša asistenti augstu novērtē iespēju piedalīties šādā seminārā. Ir iegūtas jaunas iemaņas, pārbaudīta fiziskā un teorētiskā sagatavotība, kā arī uzrādīti labi rezultāti un bagātināta pieredze.


Latvijas Futbola federācija