Latvijas Universitāte (LU) šajā mācību gadā piešķīrusi 58 sporta stipendijas augsta līmeņa sportistiem. Sporta stipendija ir unikāls veids kā atbalstīt sportistus, kuri izvēlējušies ne tikai nest Latvijas vārdu pasaulē ar saviem sporta sasniegumiem, bet arī studēt sev interesējošā jomā jeb veidot duālo karjeru, savā paziņojumā vēsta LU.

LU ir viena no pirmajām augstskolām Baltijā, kas piedāvā augsta līmeņa sportistiem veidot duālo karjeru. Duālās karjeras mērķis ir veidot tādu studiju procesu, kurš netraucētu treniņiem un sacensībām. Kā atzīst sportisti, kuri jau ir izvēlējušies veidot duālo karjeru Latvijas Universitātē, ir ļoti patīkami, ka var vienoties ar mācībspēkiem par mācību procesu, lai tas neiespaidotu sportiskos sasniegumus, piemēram, darbu nodošanas termiņa pagarināšana.

Šajā mācību gadā tika saņemts rekordliels pieteikumu skaits, kas tikai liecina par to, ka Latvijas sportistiem ir vēlme sevi izaicināt ne tikai sportā, bet arī izglītībā. Tika pārstāvēti dažādi sporta veidi – volejbols, basketbols, vieglatlētika, futbols, skeletons, badmintons, hokejs, biatlons, kā arī orientēšanās sports. Lai pretendētu uz sporta stipendiju, kas ir studiju maksas atvieglojums, sportistu uzdevums bija nosūtīt pieteikumu. Pēc rūpīgas izvērtēšanas, kur par pamatu ņēma dalību izlasēs un augstākos sporta sasniegumus, tika piešķirtas sporta stipendijas.

Latvijas Universitāte pauž pagodinājumu, ka daudzi augsta līmeņa Latvijas sportisti ir nolēmuši iegūt izglītību šajā augstskolā. Sportisti-studenti izvēlējušies studēt tādās fakultātēs kā juridiskajā, bioloģijas, medicīnas, biznesa, vadības un ekonomikas, psiholoģijas, pedagoģijas un mākslas, kā arī sociālo zinātņu fakultātē.

Latvijas Universitātes Stratēģijas padomes priekšsēdētājs prof. Andrejs Ērglis: "Mūsu prasības pret dzīvi un dzīves kvalitāti ir ļoti augušas, un, lai tās varētu apmierināt, mums katram kā indivīdam ir jābūt fiziski aktīvam. Šo principu lieliski raksturo no antīkās kultūras mantotā izpratne – veselā miesā vesels gars. Savukārt sportistiem paralēli sporta karjerai ir nepieciešams iegūt labu izglītību – tas ir būtiski ne tikai personiskā līmenī, bet arī valstij kopumā, tās labklājībai un attīstībai. Sports disciplinē un ir vērsts uz rezultātu, tāpēc labi ārsti un zinātnieki bieži vien nāk no sportistu vides vai fiziski aktīvām ģimenēm. Duālā izglītība jebkurā tās formā ir veicināma, jo mums ir svarīga vienlaikus vesela, sportiska un intelektuāli spēcīga sabiedrība."

Latvijas Universitātes Sporta centra direktors Uģis Bisenieks: "Šogad studijas Latvijas Universitātē izvēlējās ievērojami lielāks studentu skaits nekā iepriekšējos gados. Tas rada gandarījumu par to, ka arvien vairāk sportisti saprot izglītības nozīmi arī aktīvajā karjeras posmā, un apbrīnu par to, cik daudz jauniešu spēj apvienot šo grūto uzdevumu, realizējot divas profesijas – sportu un izglītību. Liels paldies LU vadībai, kas šo sportistu tendenci izvēlēties studijas universitātē atbalsta daudzu gadu garumā un šogad palielināja sporta stipendijas atbalstu studiju maksas segšanai, tādējādi novērtējot viņus un radot pievienoto vērtību nākotnē, jo ļoti bieži bijušie sportisti sasniedz izcilus rezultātus ne tikai sportā, bet arī sevis izvēlētajā profesijā."

Informāciju sagatavoja:
Latvijas Universitāte