Latvijas nacionālās futbola izlases galvenais treneris Marians Pahars un vārtsargs Andris Vaņins piektdien, 27. martā, neilgi pirms komandas oficiālā pirmsspēles treniņa "Eden" stadionā, Prāgā atbildēja uz mediju jautājumiem par gaidāmo “EURO 2016” kvalifikācijas turnīra spēli pret Čehiju. LFF.lv piedāvā preses konferences jautājumus un atbildes pilnā apjomā.

 Stadions "Eden" Prāgā jeb "SYNOT TIP ARÉNA"

PIRMSSPĒLES PRESES KONFERENCE

Jautājumi no Čehijas medijiem

- Kāda ir sajūta Jums kā galvenajam trenerim, kad komandā ir par jums (gadu ziņā) vecāks spēlētājs?

Marians Pahars: "Jūs domājat - Aleksandrs Koliņko? Fantastiska sajūta! Es uz viņu varu paļauties. Viņš var palīdzēt grūtās situācijās. Tas ir nedaudz dīvains jautājums. Viņš ir mans spēlētājs, esmu treneris – viss! Tās ir tipiskas, normālas, profesionālas attiecības."

- Ko sagaidāt no rītdienas spēles un no Čehijas izlases? Kāda, Jūsuprāt, būs spēle rīt?

Marians Pahars: "Čehija ir grupas līderi, vēl nav zaudējuši nevienu spēli. Manuprāt, viss spiediens šobrīd ir viņu pusē. Mums nav ko zaudēt! Tāpēc tā būs interesanta spēle. Ceram parādīt labu spēli, spēlēt atbrīvoti. Spēlēsim labu futbolu! Ceru, ka spēle būs laba un mūsu līdzjutēji to izbaudīs!"

- Uz kuriem čehu spēlētājiem Jūs norādāt, kā uz bīstamākajiem?

Marians Pahars: "Es domāju, Jūs paši zināt, kuri ir bīstamākie. Labāk nekā es... Sākot ar vārtsargu, kurš ir komandas līderis, kurš ir ļoti pieredzējis spēlētājs un top līmeņa futbolists, viens no labākajiem visu laiku vārtsargiem. Katrā zonā Čehijas izlasei ir līderi. Gan aizsargi, gan arī protams Rosickis, kurš ir spēles veidotājs. Es teiktu pat maģisks spēlētājs, kurš var spēlēt visur. Būs ļoti interesenti spēlēt pret viņu. Taču visi spēlētāji ir labi. Kaderābeks nespēlēs, Limberskis - iespējams - arī nespēlēs. Bet es ticu, ka viņiem ir labi aizvietotāji. Darida - labs spēlētājs. Plašils arī ļoti labs abos flangos labs. Dočkals un Krejči - fantastiskas spējas. Es var tā turpināt un turpināt, bet kāda jēga? Mēs spēlēsim kā komanda, mums ir savas kvalitātes, viņiem ir savas - redzēsim sestdien, kā būs..."

- Jūs spēlējāt pret Čehiju 2004. gadā Portugālē. Kā Jūs atceraties to spēli?

Marians Pahars: "Tas bija sen. Es teiktu, ka toreiz Čehija bija viena no labākajām komandām pasaulē. Tādi spēlētāji kā Nedveds, Poborskis, Šmicers... Neticami! Tas bija liels gods mums spēlēt pret viņiem toreiz. Aizvadījām labu maču, mēs pirmie guvām vārtus, bet viņi guva uzvaru tikai pašā spēles izskaņā. Tā bija lieliska pieredze, tā bija pirmā spēle pret šo komandu. Mums tas bija fantastisks laiks, jo spēlējām Eiropas čempionāta finālturnīrā. Atceros to spēli, taču pilnībā koncentrējamies rītdienas mača. Šobrīd ir pilnīgi citādāka situācija. Mēs esam gatavi rītdiena."

- Vai Jūs izmantojāt Latvijas izlases spēlētāja Valērija Šabalas pieredzi un padomus attiecībā uz Čehijas komandu?

Marians Pahars: "Es ticu savām acīm! Tas, manuprāt, ir svarīgāk par spēlētāja viedokli. Bet dažreiz, protams, es runāju ar viņu. Es pat biju atbraucis uz šejieni apciemot viņu. Runāju ar Valērija treneri klubā. Jā, viņš spēlē labi šeit, bet vēl pagājis ļoti maz laika... Viņš ieradās tikai pāris mēnešus atpakaļ. Pārāk agri, manuprāt, vēl paļauties uz viņa padomu. Tas arī viss."

- Vai Jūs jūtat, ka Šabalam ir lielāka motivācija spēlēt pret Čehiju šobrīd?

Marians Pahars: "Domāju, ka viņš ir profesionāls. Viņam ir jāspēlē ar super motivāciju katru reizi, kad viņš atbrauc spēlēt valstsvienībā! Tas attiecas arī uz citiem spēlētājiem. Iespējams, spēlējot šajā valstī, tas viņam kaut ko papildus dod, bet es nedomāju, ka šobrīd tas ir svarīgākais."

Jautājumi no Latvijas medijiem

- Cik lielas izmaiņas gaidāmas sākumsastāvā, salīdzinot ar spēli Amsterdamā?

Marians Pahars: "Būs izmaiņas. Tā nav tā spēle, kuru mēs vēlamies atcerēties. Daži futbolisti Nīderlandē toreiz nespēlēja savā līmenī. Būs izmaiņas. Viena no tām šobrīd sēž man blakus (norāda uz Andri Vaņinu, kurš apstiprina par notikušo sarunu ar treneri šajā jautājumā)!"

- Vai šobrīd Latvijas izlase sastāva ziņā ir spēcīgāka nekā bija Amsterdamā?

Marians Pahars: "Kā treneris, es vienmēr ceru, ka nākamā spēle būs labāka par iepriekšējo. Es ceru, ka tā ir. Treniņnometnē es jutu, ka ikviens ir palicis labāks. Taču visu parādīs spēle! Ļoti grūti šobrīd pateikt to, kā būs rīt. Mēs spēlējam pret grupas līderiem, kuri nav zaudējuši punktus līdz šim. Čehija ir spēles favorīti, no mums neviens neko negaida. Mēs tādējādi varam spēlēm atbrīvoti! Tieši Čehijas izlasei ir jābūt zem spiediena.

- Čehijas izlase ļoti daudz sit no distances, ārpus soda laukuma gandrīz puse sitienu bijis. Vai pret tādiem gatavojies kā nopietnāk?

Andris Vaņins: "Skatījāmies video. Čehijas izlase tiešām daudz sit no distances un centrē, bet papildus neko mēs nepiestrādājām treniņos."

- Vai kādas traumas spēlētājiem vai slimības?

Marians Pahars: "Nē! Visi ir veseli un gatavi rītdienas spēlei."

- Pēdējais jautājums humoram. Pret Islandi čehiem bija problēmas no autiem. Vai nebija domas izlasē izsaukt Mārci Ošu?

Marians Pahars: "Vakar sapulcē tieši iedomājāmies par viņu... (smaida)" 

Marians Pahars vienlaikus piezīmēja medijiem, ka Mārcis Ošs tiešām var aizmest bumbu no vieniem vārtiem līdz otriem.

Latvijas nacionālās futbola izlases gaitām sekojiet līdzi arī FACEBOOK un TWITTER.


Latvijas Futbola federācija
no Prāgas, Čehijā