No 17. līdz 18. martam biedrības "Latvijas Futbola virslīga" izpilddirektors Emīls Latkovskis piedalījās Eiropas Padomes organizētā konferencē Oslo, kas bija veltīta Eiropas Padomes konvencijas pret sporta rezultātu manipulāciju "CETS Nr. 215" virzīšanai un ieviešanai.

Konvencijas mērķis ir palīdzēt nacionālajā līmenī un veicināt starptautiska līmeņa sadarbību, lai pasargātu sportu no manipulācijām ar spēļu rezultātiem. Konvencija paredz noteiktu standartu ieviešanu starptautiskā līmenī, kas skar valsts institūcijas, sporta organizācijas un azartspēļu operatorus, kā arī starptautiskas struktūras izveidošanu efektīvai uzraudzībai.

Emīls Latkovskis: "Šī konvencija ir pirmais juridiski saistošais starptautiskais rīks cīņai ar spēļu rezultātu manipulēšanu valstīm, kas to ratificēs. Arī Latvijai ir jāparaksta un pēc iespējas ātrāk jāratificē šī konvencija. Ratificēšanas process ir ilgstošs un paredzu, ka Latvija to pilnībā nepaveiks ne ātrāk kā divu gadu laikā. Tajā pašā laikā Latvijai nav nekādu šķēršļu jau tagad izteikt savu politisko gribu cīnīties ar spēļu rezultātu sarunāšanu un parakstīt šo konvenciju, kā arī sākt darbu konkrētās jomās. Šobrīd galvenais ir valstiskā līmenī sākt strādāt pie krimināllikuma izmaiņām un informācijas aprites uzlabojumiem starp iesaistītajām pusēm."

Konvencija CETS Nr. 215 tika atvērta parakstīšanai 2014. gada 18. septembrī, kad to uzreiz parakstīja 15 Eiropas Padomes dalībvalstis. Vēlāk 2014. gadā šīm valstīm pievienojās arī Portugāle, Islande un Francija. Konvencija ir izskatīta un saņēmusi arī Eiropas Komisijas juridisko atzinumu. Latvija joprojām nav parakstījusi šo konvenciju.

Biedrība "Latvijas Futbola virslīga" pateicās Latvijas Futbola federācijai (LFF) par atbalstu dalībai konferencē. 2015. gada sezonā LFV un LFF realizē kampaņu "Tīra spēle", kas ir turpinājums spēļu sarunāšanas jautājuma risināšanas Latvijā. Šī jautājuma sakarā jau tuvāko nedēļu laikā Emīls Latkovskis tiksies ar Izglītības un zinātnes ministrijas un Tieslietu ministrijas pārstāvjiem. LFV un LFF sagaida atbalstu no valsts puses un aicina cīņā aktīvi iesaistīties arī citu sporta veidu federācijas.


Informāciju sagatavoja:
Biedrība "Latvijas Futbola virslīga"
Foto - Māris Greidāns, www.futbolavirsliga.lv.