Viens no Latvijas labākajiem futbola tiesnešiem Andris Treimanis no 30. janvāra līdz 1. februārim aizvadīja trīs dienu intensīvu teorijas un fiziskās gatavības nometni Malagā kopā ar šā brīža visiem labākajiem Eiropas tiesnešiem.

"Tie bija Eiropā labāko tiesnešu starpsezonas kursi, kas pulcēja top un pirmās grupas tiesnešus, kuriem tagad uzticēs vadīt UEFA Čempionu līgas un UEFA Eiropas līgas izslēgšanas spēles," sarunā ar Latvijas Futbola federāciju (LFF) norāda 31 gadu vecais Treimanis. "Mums padziļināti pārbaudīja veselību. Piemēram, redzi, bet ne tikai to, vai tu tiešām labi redzi, jo tiesnešiem tai jābūt perfektai, bet arī redzes atmiņu, perifēro redzi. Pārbaudīja visu ķermeni – taisīja pat tauku testu. Kāpēc? Jo augstāks tauku rādītājs, jo lielāks risks satraumēties. Man ar visiem rādītājiem viss bija kārtībā!"

Treimanis šobrīd tiesnešu rangā atrodas otrajā grupā. Kopā tās ir četras – ir arī trešā grupa. Teorētiski viņam šajos tiesnešu kursos nebija jābūt, jo nav nedz top, nedz pirmajā tiesnešu grozā, tomēr UEFA saredz latvietī potenciālu. Uzaicinājumu uz šiem kursiem viņš saņēmis pēc šosezon trijām veiksmīgi notiesātām spēlēm UEFA Eiropas līgas grupu turnīrā. Kopā ar latvieti no otrās grupas tiesnešiem vēl bija arī pa pārstāvim no Azerbaidžānas un Zviedrijas.

"Pērn man bija otrais gads, kad biju otrajā grupā. Iznāca laba sezona," saka Andris. Labāko grozā jeb top tiesnešu grupā ir ap 30, bet pirmajā grupā – ap 60 tiesnešiem. Protams, ka Andra nākamais mērķis ir iekļūt pirmajā grupā. Taču tādas lietas nenotiek strauji. Tiesneši tiek rūpīgi vērtēti un analizēti pirms saņem nākamo paaugstinājumu.

"Malagā fiziskie testi notika mākslīgajā laukumā, jo bija diezgan dinamisks jojo tests, apgriešanās, un, lai nepaslīdētu un visiem būtu vienādi apstākļi, tam labāks ir mākslīgais laukums," turpina Andris Treimanis. "Kopā bijām 61 tiesnesis un 20 tiesneses – labākās Eiropā, jo arī viņām jāgatavojas šā gada lielākajiem turnīriem."

Plašāk par kursiem uefa.com mājaslapā

Treimanis stāsta, ka šajos kursos bijusi arī ļoti piesātināta programma ar teorētiskajām nodarbībām, kuras vadīja tādi speciālisti kā Pjērluidži Kolina, Hjūzs Dallass un Vlado Sajns: "Analizēja, rādīja momentus – vīri, šādi nedrīkst. Mums ir interneta platforma, kurā sūta daudz video ar paskaidrojumiem, skaidro, kur ir kļūdas. Piemēram, par pretinieka turēšanu, lai mums visiem būtu vienāds traktējums. Malagā mums bija arī grupu darbs. Sadalīja septiņās grupās, sievietes ieskaitot, un analizējām 15 video. Katrai grupai bija jāsniedz vērtējums par katru konkrēto situāciju – kā vajadzēja darīt, vai bija pareizs vai nepareizs lēmums. Viņi visi – Eiropas labākie tiesneši - bija klāt, tika rādītas Čempionu un Eiropas līgas spēles, katram rokā mikrofons un stāsta, ko un kāpēc konkrētajā situācijā rīkojies. Piemēram, tev blakus sēž Kašai un runā."

Gūtās zināšanas Treimanis negrasās turēt zem akmens. Jau 17. februārī Latvijas labākie tiesneši dosies uz treniņnometni Turcijā. Tur Andris kolēģiem nolasīs lekciju par Spānijā uzzināto. "Man tas šķiet svarīgi iegūto informāciju nodot tālāk. No tā, ka sev atkārtošos, iegūsim mēs visi – es gūtās zināšanas nostiprināšu, kolēģi iegūs ko jaunu. Mums ir jādalās ar visām niansēm, zināšanām, jo, augot kolēģiem, augu arī es. Un otrādi!"

Vairāk par tiesneša Andra Treimaņa Malagā gūtajām zināšanām un atziņām varēsiet lasīt nākamajā e-žurnāla Latvijas Futbols numurā, kas iznāks šomēnes.


Latvijas Futbola federācija