Ceturtdienas vakarā divi Latvijas futbola klubi turpināja savu dalību UEFA Eiropas Konferences līgas kvalifikācijā. RFS mājas spēlē "Daugavas" stadionā Rīgā ar 0:1 piekāpās beļģu "Gent" (divu spēļu summā 2-3) un izstājās, bet vakara vēlākajā spēlē "Riga FC" izbraukumā papildlaikā ar 4:1 uzveica Maltas "Hibernians" (summā 4-2).

Kā to varēja paredzēt, spēle Rīgā aizritēja pēc identiska scenārija kā pirms nedēļas Beļģijā - dueļa favorīts "Gent" vairāk kontrolēja bumbu un vairāk uzbruka, bet RFS atbildēja ar retiem, taču ārkārtīgi bīstamiem pretuzbrukumiem. RFS uzbrukuma trio Emersons, Šimkovičs, Lemajičs regulāri turēja spriedzē viesu komandas aizsardzību. Atšķirībā no spēles pirms nedēļas, šoreiz "Gent" aizsardzība bija ļoti motivēta, koncentrējusies un uzmanīga. Arī visa "Gent" komanda šoreiz nemetās uzbrukumos pa galvu pa kaklu uz priekšu, bet ņēma vērā RFS pretuzbrukumu draudus un spēlēja ar skatu uz savu vārtu drošību. Tas nozīmēja, ka beļģu klubs retāk nopietni apdraudēja RFS vārtus, bet rīdzinieki tik un tā ik pa laikam tika pie savām iespējām. Bija gan pretuzbrukumi ar lērumu brīvas vietas, gan standartsituācijas cerīgās pozīcijās, taču allaž pietrūka "pēdējā akorda".

Dueļa likteni divu spēļu summā izšķīra viena šķietami nevainīga epizode otrā puslaika vidū. Mača 73. minūtē Kenijas izlases aizsargs Džozefs Okumu pēc standartsituācijas izlēca gaisā uz labu laimi, neredzot bumbu, un uzvarēja "otrajā stāvā", raidot bumbu RFS vārtos. Rīdzinieki gan metās atspēlēties, un, jāteic, lika panervozēt favorītam "Gent". Pēc vienas no RFS standartsituācijas pretinieku soda laukumā "ugunsgrēku" nācās dzēst ar trim bloķētiem sitieniem, pretējā gadījumā bumba lidotu vārtos. Taču kopumā nedaudz meistarīgākie un aukstasinīgākie "Gent" futbolisti svinēja panākumu mačā un divu spēļu summā. RFS savā labākajā eirokausu sezonā sasniedza trīs kārtas, bet līdz pēdējai kvalifikācijas stadijai pirms grupu turnīra šoreiz netika.

"Riga FC" duelī pret Maltas klubu "Hibernians" bija nominālie favorīti, taču zaudēja pirmajā spēlē Rīgā (0:1) un bija spiesti atbildes mačā cīnīties tikai par uzvaru. Kā jau visu šīs vasaras eirokausu kampaņu, arī šoreiz "Riga FC" glāba efektīvs kolektīvais presings. Nospēlējot 135 minūtes pret Maltas komandu bez vārtu guvumiem, vadzis plīsa atbildes spēles 49. minūtē. Rīdzinieku uzbrucējs Žans Baptists Leo presingā atņēma bumbu pirmās spēles galvenajam varonim un Maltas izlases kapteinim Andrejam Adžūsam, apspēlēja to un raidīja bumbu vārtu tālajā stūrī. 1:0 spēlē, 1-1 divu spēļu summā, un nu duelis būtu gluži kā sācies no jauna - favorīti varēja mēģināt attaisnot savu statusu. Iniciatīva un teritoriālais pārsvars neapšaubāmi piederēja rīdziniekiem, kuri pēc spēlētājm 60 minūtēm bija paguvuši izpildīt teju divtik vairāk sitienu uz vārtiem nekā pretinieki.

Tomēr nākamo vārtu autori bija "Hibernians" futbolisti. Pēc precīza sānu iemetiena ar bumbu "Riga FC" soda laukumā nonāca Jurgens Deagabriele, kurš ar juveliera precizitāti bumbu raidīja vārtu tālajā stūrī. Rīdzinieku vārtsargam Ivanam Brkičam nebija nekādu izredžu glābt komandu.

Atlikušajā spēles laikā aktīvāk uzbruka "Riga FC", vienreiz norībinot arī vārtu konstrukciju, un kompensācijas laika sestajā minūtē Ivans Paurevičs pēc centrējuma sita bumbu vārtu tālajā stūrī, panākot 2:1 spēlē un 2-2 summā. Dueļa papildlaiku "Hibernians" aizvadīja jau vairs tikai deviņu vīru sastāvā, jo paguva nopelnīt divas sarkanās kartītes. Papildlaikā Junusa Muritala panāca 3:1 un 4:1 rīdzinieku labā, un tas nozīmēja, ka "Riga FC" ir vairs tikai dažu minūšu attālumā no UEFA Eiropas Konferences līgas kvalifikācijas pēdējās jeb play-off kārtas, kurā par iekļūšanu grupu stadijā jāsacenšas ar Gibraltāra "Lincolnd Red Imps". Galu galā spēle tā arī beidzās, un "Riga FC" iekļuva turnīra nākamajā stadijā.

Foto: RFS