Latvijas telpu futbola izlases galvenais treneris Artūrs Šketovs pēc aizvadītā Anatolija Ponomarjova piemiņai veltītā turnīra spēlēm atskatījās uz valstsvienības parādīto sniegumu mačos pret Moldovu un Gruzijuhttps://lff.lv/speles/latvija-moldova-3145527/, uzsverot, ka komandā šobrīd tiek iespēlēts jauns sastāvs, tāpēc jauno futbolistu izaugsmei nepieciešama šādu starptautisko spēļu pieredze.

INTERVIJA AR ARTŪRU ŠKETOVU

  • Kādi ir galvenie secinājumi pēc aizvadītajām spēlēm oktobrī? Kā mūsu izlase parādīja sevi pret Moldovu un Gruziju?

Kā jau izteicos intervijā pirms turnīra sākuma, uz šo nometni tika uzaicināti vairāki jaunie futbolisti. Šīs spēles bija nozīmīgas, pirmkārt, pašiem puišiem starptautiskās spēļu prakses iegūšanai. Pirmo reizi valstsvienībā tika izsaukts un šajā turnīrā debitēja Andrejs Baklanovs, kuru vienlaikus varam arī apsveikt ar pirmajiem gūtajiem vārtiem izlase rindās. Pirmajā spēlē Andrejam bija vēl jūtams neliels uztraukums, taču otrajā mačā pret Gruziju viņš patiešām labi izskatījās, gūstot arī svarīgus vārtus mūsu komandai.

Kā trenerim šajā turnīrā man patika jauno puišu noskaņojums un komandas kopējā atmosfēra. Jaunajiem puišiem bija liela vēlme un azarts sevi apliecināt no labākās puses. Tik tiešām visi spēlētāji izlasē ieradās ar degošām acīm. Laukumā bija vērojama liela pašatdeve. Vienīgais, kas šiem puišiem šobrīd pietrūkst, ir šī pati starptautisko spēļu pieredze. Līdzjutējiem vēlos vēlreiz paskaidrot, ka mēs spēlējām pret Moldovas izlasi, kura iepriekšējo trīs ciklu laikā cīnījās pamatturnīrā. Šajā komandā pirmais četrinieks ikdienā spēlē vadošajos klubos Rumānijas čempionātā. Tikmēr Gruzijas izlases sastāvā bija četri naturalizētie brazīlieši, vēl divi futbolisti spēlē Baltkrievijā, komandas kapteinis pārstāv Maltas čempionāta klubu, kamēr pamatvārtsargs Kupatadze ir pašreizējais Krievijas čempions Gazprom Yugra komandas sastāvā.

Spēles satura ziņā mums, treneriem, no divām spēlēm vairāk patika mačs pret Gruziju, lai arī, salīdzinot ar pirmo spēli pret Moldovu (0:1), tajā bija vairāk neprognozējamu notikumu laukumā. Pēc pirmās spēles mēs veicām nepieciešamās korekcijas, tādējādi spēles kvalitātes ziņā ar Gruziju mums komandas sniegums patika labāk, kaut arī neskatoties uz piedzīvotu lielāku zaudējumu. Pret Gruziju mēs paši vairāk radījām momentus pie pretinieku vārtiem, diemžēl šoreiz tos neizdevās sekmīgi nerealizēt.

Neskatoties uz diviem zaudējumiem, šajā nometnē mēs iespēlējām jaunu komandu. Mūsu futbolistiem ir liels potenciāls, ko pēc turnīra beigām vienlaikus arī atzīmēja pretinieku komandas treneri.

  • Kuri no futbolistiem šajā nometnē apliecināja sevi kā topošās valstsvienības jaunie līderi?

Savā līmenī nospēlēja pieredzējušākie mūsu spēlētāji Maksims Seņs un Igors Lapkovskis. Šodien komandas kodolu veido šie spēlētāji un arī citi futbolisti, no kuriem mēs sagaidām līderu cienīgu sniegumu nākotnē – tie ir Jānis Pastars, Artūrs Jerofejevs un Germans Matjušenko, kuri valstsvienībā jau atrodas piecus gadus. Mēs gaidām un vēlamies, lai viņi būtu vadošajās pozīcijās mūsu komandā.

Vēlējos arī atzīmēt, ka nometnes sākumā pirms spēles pret Moldovu ar angīnu saslima vēl viens perspektīvais jaunais futbolists Artūrs Strazdiņš, tāpēc viņa vietā mums nācās operatīvā kārtā izsaukt pieredzējušo spēlētāju Dmitriju Jakovļevu, kurš pēc pirmā zvana uzreiz atbrauca un abās spēlēs ar savu pieredzi un sniegumu laukumā palīdzēja mūsu komandai. Paldies Dmitrijam par to!

  • Kādi ir turpmākie plāni mūsu valstsvienībai?

Diemžēl šobrīd esam nonākuši situācijā, ka ļoti novēloti saņēmām ziņu no Igaunijas Futbola asociācijas kolēģiem par to, ka viņi piedāvā turpmāk Baltijas kausa izcīņu rīkot reizi divos gados. Kā zināms, decembrī mums kalendārajā plānā bija paredzētas šīs spēles. Tomēr vairākas nedēļas atpakaļ saņēmām šādu informāciju no igauņiem, kuru priekšlikumu atbalstīja arī Lietuvas puse. Tas nozīmē, ka mums šobrīd steidzamā kārtā nepieciešams meklēt pretiniekus tuvākajām pārbaudes spēlēm, ko izdarīt nav tik vienkārši, jo arī citas valstsvienības savlaicīgi plāno savus grafikus un šie datumi jau ir aizņemti.

2019. gada janvāra beigās un februāra sākumā paredzētas FIFA Pasaules kausa kvalifikācijas spēles. Finālturnīra rīkošanas tiesības 2020. gadā piešķirta Lietuvai. Jau šobrīd zināms, ka mēs kvalifikācijas turnīrā iesaistīsimies no priekšsacīkšu kārtas. Ar Latvijas Futbola federācijas (LFF) vadību esam konceptuāli vienojušies, ka pieteiksimies uz miniturnīra rīkošanu savās mājās. Tālāk jau redzēsim, vai UEFA apstiprinās mūsu kandidatūru.

Noslēgumā vēlos novēlēt mūsu līdzjutējiem nāk uz spēlēm kuplākā skaitā un atbalstīt mūsu jauno valstsvienību! Mūsu puiši ļoti vēlas sevi pierādīt, tāpēc komandai īpaši svarīgs ir pašmāju līdzjutēju atbalsts tribīnēs. Nākamajās spēlēs un turnīros centīsimies iepriecināt mūsu līdzjutējus ar saturīgu sniegumu un pozitīvu rezultātu!