Trešdien "Skonto" stadionā "Atbildīgas spēles" Latvijas kausa izcīņas finālspēlē "Riga FC" komanda pēc 1:1 neizšķirta pēcspēles sitienu sērijā uzvarēja citu galvaspilsētas komandu RFS un turnīrā triumfēja otro reizi vēsturē.

Spēli aktīvāk sāka "Riga FC" futbolisti, lai gan bīstami sitieni pa vārtiem izpalika. Vēlāk pirmos bīstamos uzbrukumus izveidoja arī RFS komanda, taču laukumā pārsvarā valdīja saspringta cīņa par bumbas kontroli un bez liela darba komandu vārtsargiem. Situācija krasi mainījās pašās pirmā puslaika beigās, kad pēc individuālas spēles no ļoti asa leņķa Jevgeņiju Nerugalu RFS komandas vārtos pārsteidza Duglašs Aureliu. Vēl pēc brīža viņš izcēlās ar vēl vienu bīstamu sitienu, taču šoreiz vietā bija Nerugals.

Otro puslaiku RFS komanda sāka ļoti aktīvi un regulāri aplenca pretinieku soda laukumu, kamēr "Riga FC" allaž lūkoja atbildēt ar asiem pretuzbrukumiem. Tālāk par bīstamiem centrējumiem un bloķētiem sitieniem RFS futbolisti gan netika, sāncenšiem pretī liekot asu bezkompromisa cīņu.

Mača 83. minūtē spēcīgi pa vārtiem sita Žiga Lipuščeks, taču savu komandu glāba "Riga FC" vārtsargs Rihards Matrevics, bet 87. minūtē neprecīzi no vārtu priekšas sita Herdi Prenga. Sākoties kompensācijas laikam, uz "Riga FC" vārtiem pēc VAR pārbaudes tika piešķirts 11 metru soda sitiens par tikko laukumā uz maiņu nākušā Denisa Meļņika spēli ar roku. Jānis Ikaunieks iespēju aukstasinīgi izmantoja un lika spēlei turpināties papildlaikā.

Papildlaikā laukumā turpināja dominēt RFS - sekoja bīstami Emersona, Lipuščeka un Ikaunieka raidījumi pa vārtiem, kā arī virkne stūra sitienu. Pēcāk gan spēles temps krietni kritās, un uzvarētājs tika noskaidrots pēcspēles sitienu sērijā. Trešajā sitienu sērijā Mareša sitienu atvairīja Matrevics, un tā arī izrādījās vienīgā un izšķirošā kļūda.

RFS komanda turnīra finālā iekļuva trešo reizi pēc kārtas. Iepriekš pie trofejas šis klubs tika 2019. un 2021. gadā. Savukārt "Riga FC" finālu sasniedza ceturto reizi vēsturē un pirmoreiz kopš 2018. gada, kad arī tika izcīnīta līdz tam vienīgā uzvara.

Iepriekš turnīrā RFS komanda ar 3:0 izbraukumā uzvarēja FS "Jelgava", ar 4:1 savā laukumā pārspēja JDFS "Alberts" un ar 3:1 viesos apspēlēja FK "Tukums 2000"/"Telms". Tikmēr "Riga FC" arī trīs iepriekšējās spēles aizvadīja "Skonto" stadionā - ar 5:0 uzvarēja FK PPK/"Betsafe", ar 4:0 pārspēja FK "Auda" un ar 2:1 apspēlēja FK "Liepāja".

Latvijas kausa izcīņas vēsturē kopš 1936. gada pie prestižās trofejas tikušas 39 dažādas klubu komandas, bet kopš valsts neatkarības atgūšanas kausu virs galvas cēlušas 13 dažādas vienības. Pērn pirmoreiz savā vēsturē turnīrā uzvarēja FK "Auda", kas šosezon nepārvarēja ceturtdaļfināla barjeru.

Plašāk par godīgu un atbildīgu spēli gan laukumā, gan ārpus tā uzzini interneta platformā www.speleatbildigi.lv.