Janvāra beigās Latvijas telpu futbola izlase uzņems 2022. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas priekšsacīkšu kārtas mini turnīru Zemgales Olimpiskajā centrā, Jelgavā. Tuvojoties šim notikumam, uz sarunu aicinājām mūsu valstsvienības galveno treneri Arturu Šketovu.

Kā aizritēja un kā tiek plānota Latvijas izlases gatavošanās šim atbildīgajam turnīram?

Treniņnometne sāksies 25. janvārī, kad uzsāksim mērķtiecīgu gatavošanos 30. janvāra spēlei ar igauņiem. Un tad vēlāk arī otrajai spēlei ar Dāniju. Decembrī piedalījāmies Baltijas kausa izcīņā, ko var uzskatīt par vienu no gatavošanās posmiem. Kā zināms, ieguvām Baltijas kausa trofeju, atgūstot to savā īpašumā.

Izloze lēma, ka jāspēlē trīs komandu mini turnīrā, nevis – četru. Kā to vērtējat?

Godīgi sakot, trīs komandu turnīru pieredze mums ir tikai Baltijas kausā. Kad spēlējam mājās, spēlējam ik pēc vienas dienas. Tāda režīma pieredze mums ir, bet tieši kvalifikācijā pirmo reizi spēlēsim trīs komandu turnīrā. Tā ka šāda pieredze mums ir no spēlēm Baltijas kausā. Esam vienā grupā ar Igauniju, mūsu visbiežāko pretinieku. Kopā esam samērojuši spēkus jau 14 reižu. Viņi labi pazīst mūs, mēs – viņus. Pēdējā tikšanās reizē uzveicām viņus ar 4:0, pietiekami pārliecinoši, lai gan spēles ritējums nebūt nebija vienkāršs. Savukārt ar dāņiem tiksimies pirmo reizi. Līdz šim nekad neesam spēlējuši vieni pret otru. Taču esam ievākuši informāciju par šo komandu. Pēdējo maču viņi spēlēja pret spēcīgu komandu, pret Nīderlandi, kas, starp citu, ir gaidāmā finālturnīra mājiniece.

Vai mūsu komandas galvenā konkurente gaidāmajā turnīrā būs Dānija?

Ņemot vērā, ka šis ir trīs komandu turnīrs, visādi var sanākt, katra spēle var būt izšķiroša. Katra vismazākā kļūda var dārgi maksāt, jo uzreiz nākamajai kārtai kvalificējas tikai grupas uzvarētāja. Otro vietu īpašnieces varēs gatavoties play-off mačiem.

Mājas turnīrā uzdevums jau būs tikai viens – uzvarēt grupā, vai ne?

Skaidrs, ka tēmēsim tikai uz pirmo vietu. Vienmēr tā ir bijis. Septiņreiz pēc kārtas esam pārvarējuši priekšsacīkšu kārtu. Tādi esam vienīgie visā Eiropā. Centīsimies noturēt šo latiņu jau noliktajā augstumā.

Vai pirms gaidāmā turnīra visi izlases kandidāti ir veseli?

Līdz 23. datumam jāiesniedz 25 spēlētāju saraksts, bet galīgais nometnes sastāvs jānosauc vēlāk. Šobrīd savainots ir viens spēlētājs – Germans Matjušenko. Viņš ir viens no izlases labākajiem spēlētājiem, tāpēc, protams, ceram, ka viņš laikus atgūsies un būs gatavs palīdzēt turnīrā.

Nupat paplašinājusies mūsu ārzemju pārstāvniecība – Andrejs Baklanovs karjeru turpinās Polijā. Kā jūs kā izlases treneris vērtējat mūsu spēlētāju pārcelšanos uz ārzemēm?

Jāapsveic ar profesionāļa līgumu. Priecāsimies, ja tas sekmēs viņa izaugsmi. Viņš tomēr ir vēl jauns spēlētājs, viņam viss vēl ir priekšā. Turklāt Polijas čempionāts ir spēcīgāks. Cita lieta, ka tā nav turnīra augšgala komanda, bet viņam ir visas iespējas progresēt.

Plašāka informācija par izlasi un gaidāmā turnīra spēļu kalendārs pieejams ŠEIT.